Ana içeriğe atla

TED Üniversitesi Öğrencileri Karadeniz Dağlarında!

 

TED ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ KARADENİZ DAĞLARINDA

Social Environmental Ethics dersini alan öğrenciler, önce Rize Kaçkar Dağları Millî Parkı'nda sonra da Zonguldak Ereğli'deki Gümeli Tabiat Anıtı'nda alan çalışması yaptılar.

Kaçkar Dağları Gezisi

Dersi veren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlimiz Dr. Murat Yıldız eşliğinde ilk geziye katılan öğrenciler, Kaçkar Dağları Millî Parkı ve çevresindeki alanlarda doğa, yerel halk ve yetkililerle buluşup sunumlarına hazırlık yaptılar. Çat Yaylası'nda konaklayıp, Kaçkar Dağları'nın eşsiz güzellikteki zirvelerinden biri olan Verçenik Zirvesi'nin eteklerine ulaştılar. Ayrıca Karadeniz Teknik Üniversitesi kampüsünde hem akademisyenler hem de öğrencilerle bir araya gelerek sosyal çevre etiği kavramlarını ormancılık bilimi ile birleştirdiler; Kampüsteki serada ve laboratuvarda Dr. Murat Yıldız ve arkadaşları tarafından 4113 yaşında, dünyanın bilinen en yaşlı Porsuk ağacının klonlanması hakkında bilgi aldılar.

Gümeli Tabiat Anıtı Gezisi

Bu geziden iki hafta sonra, bir diğer grupla, 4113 yalındaki Kadim Porsuk Ağacı'nın bulunduğu Gümeli Tabiat Anıtı'nı incelemek için Zonguldak iline bağlı Alaplı ilçesinin Gümeli beldesine gittiler. Son günlerde yağan karın etkisiyle, yolun son 4 kilometresini yürüyerek 1165 yaşındaki ağaca ulaşan grup, Dr. Murat Yıldız koordinatörlüğünde yürütülen çalışmaların bir kısmını yerinde gördü. Derste izledikleri ve Dr. Murat Yıldız ile arkadaşlarının hazırladıkları TRT haber belgeseli olan KADİM'in Porsuk bölümünün çekildiği yerlerdeki hikâyeleri bu kez canlı dinlediler.

Toplamda 8 kilometrelik zorlu bir yürüyüşten sonra araçların beklediği Bölüklü Yaylası'na ulaşıp oradan Gümeli'de konaklayacakları köye geldiler. 4113 yaşındaki Anıt Porsuk ağacının yerini bulan Cemal Tosun ve ailesinin evine ve komşularına konuk olarak, iki gün boyunca oradaki yaşamla ilgili bilgiler aldılar. Ayrılırken, karlar eriyince 4113 yaşındaki ağacı ziyaret etmek üzere plan yaptılar.

Aralarından birkaçı da, yaz aylarında Kütahya Çavdarhisar'daki Aizanoi Antik Kenti kazısında çalışacak.